Logo Utrecht University

Opmaat

Eerstejaarsstudenten

Ben je nog niet zo lang geleden begonnen met studeren aan de Faculteit Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht?

Dan is het je vast niet ontgaan dat studeren aan de universiteit heel wat veranderingen met zich mee zal brengen. Je gaat niet meer naar school waar je les krijgt, maar naar de universiteit waar je onderwijs volgt. Een plek waar je meer dan ooit tevoren aangewezen bent op je eigen vermogen om te plannen, zelfstudie te verrichten en te bouwen aan je toekomst. Een goede voorbereiding is hierbij van uiterst belang want de universitaire wereld is groot en kent veel mogelijkheden.

Ook naast de studie verandert er veel. Mogelijk ben je net achttien geworden, met de wettelijke verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken. Misschien sta je op het punt om op kamers te gaan. Of toch maar niet, want dit heeft wel weer financiële consequenties. Ook kan het zijn dat je in jouw omgeving weinig mensen kent die studeren of hebben gestudeerd aan de universiteit. Als dat het geval is voor jou, dan kan het wellicht lastiger zijn om je optimaal voor te bereiden op de overgang naar de universiteit als nieuwe fase in jouw leven.

Kortom; je studententijd vergt veel zelfstandigheid en je zult veel belangrijke keuzes maken. Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf te doen. Voor een frisse start in het eerste jaar van jouw bacheloropleiding brengen we je graag in contact met andere studenten die deze overgang al hebben doorlopen. Daarom ontmoet je bij Opmaat ouderejaarsstudenten die hun ervaringen delen over hun academische studieloopbaan, hun worstelingen, misstappen, successen en beslissende momenten die hiermee hun academische koers blijvend bepaalden. Hierdoor krijg je handvatten mee om baas te worden over (het verloop van) je studietijd.

 

Voor wie is Opmaat bedoeld?

Opmaat is bedoeld voor alle eerstejaars FSW studenten, en al helemaal als je thuis één van de eersten bent die hoger onderwijs volgt. We bieden je een studentcoach aan, oftewel een medestudent die (bij voorkeur) uit een vergelijkbare (thuis)situatie komt en verder in de studie zit. Onze studentcoaches zijn zorgvuldig geselecteerd, en koppelen we aan eerstejaarsstudenten die zich aanmelden. De studentcoach is degene bij wie je terecht kunt voor al je vragen over en rondom studeren aan de UU. Deze persoon is zelf ook een sociale wetenschapper, dus hij/zij weet goed in te spelen op eventuele vragen en/of behoeften die jij gedurende je studie krijgt.

Geïnteresseerd? Schrijf je dan snel in via aanmelden.